Pieczona szynka z warzywami
Zdrowa, domowa szynka z warzywami to idealny pomysł na obiad dla małego dziecka.
- Anna.M
- kawałek surowej szynki
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- por
- fasolka szparagowa
- odrobina przypraw do mięsa-może być papryka,majeranek i olej rzepakowy
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy jak na zwykłą zupkę jarzynową. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i odlewamy nadmiar wody. Warzywa możemy rozgnieść lub zblendować.
Surowy kawałek szynki dokładnie myjemy, przyprawiamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania jednolicie wypieczonej struktury - około 15-20 min. Po ostygnięciu szynkę kroimy na drobne kawałeczki (dzięki temu maluszek uczy się gryźć) i łączymy z wcześniej przygotowaną warzywną papką. Można zrobić posiłek na jeden dzień i wtedy używamy wszystko w minimalnych porcjach a można także zrobić więcej i zamrozić.
Sprawdź inne przepisy na zapiekanki
Polecamy: Szynka pieczona