Reklama

(15 sztuk)

Reklama
  • szklanka mąki
  • jajko
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany
  • odrobina masła
  • szczypta soli
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki czerwonej fasoli

Fasolę namocz poprzedniego dnia. Mąkę zagnieć ze śmietaną, masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Umyj warzywa. Fasolę i kukurydzę ugotuj. Cukinię pokrój w kostkę i chwilę podduś na patelni. Warzywa wymieszaj w miseczce. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka, nałóż na nie warzywny farsz i formuj pierożki, zlepiając brzegi ciasta. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, aż do uzyskania przez nie złotego koloru.

Zobacz inne przepisy na pierogi dla dziecka

Reklama

Pomysł dania i wykonanie: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama