Pieczone pierożki z kukurydzą
Chrupiące pierożki są smaczne i apetycznie wyglądają. Ich nadzienie można zrobić z różnych warzyw. My polecamy cukinię, fasolę i kukurydzę.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
(15 sztuk)
- szklanka mąki
- jajko
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
- odrobina masła
- szczypta soli
- 1/2 cukinii
- 1/2 kolby kukurydzy
- 3 łyżki czerwonej fasoli
Fasolę namocz poprzedniego dnia. Mąkę zagnieć ze śmietaną, masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Umyj warzywa. Fasolę i kukurydzę ugotuj. Cukinię pokrój w kostkę i chwilę podduś na patelni. Warzywa wymieszaj w miseczce. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka, nałóż na nie warzywny farsz i formuj pierożki, zlepiając brzegi ciasta. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, aż do uzyskania przez nie złotego koloru.
Zobacz inne przepisy na pierogi dla dziecka
Pomysł dania i wykonanie: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"