Domek:

Reklama
  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 g margaryny do pieczenia,
  • 200 g ciemnego cukru,
  • 7 łyżek płynnego miodu,
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika.

Lukier:

  • 1 białko (40 g),
  • około 200 g cukru pudru.

Do garnuszka włożyć margarynę, cukier i miód. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe). Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu. Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach oraz zwierzątka, choinkę, w zależności od posiadanych foremek. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja - co bardzo mi ułatwiło pracę, ponieważ elementy są dość duże, wałkowałam i wycinałam kształty bezpośrednio na macie teflonowej, którą potem razem z ciastem przenosiłam na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia. Białko należy utrzeć z cukrem pudrem, tak żeby nie było żadnych grudek w lukrze. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Wlewamy lukier do rękawów cukierniczych- woreczków z odciętym rogiem i ozdobić domek wedle swojego gustu razem z dzieckiem. To świetna zabawa. Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody. Domek sklejam lukrem z białka, jakim samym lukrem jakim dekorowałam domek. Do ozdoby wykorzystuje kolorową posypkę, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i deklaracje spożywcze które posiadam w domu. Polecam wykonać ten domek w te święta razem z dzieckiem. Daje to dużo frajdy i rozwija kreatywność. Wesołych świąt ;)

Zobacz także

Zobacz inne przepisy dla dzieci

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Monikę Jęziorską.

Reklama
Reklama
Reklama