Reklama
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 l mleka
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • kwaśna śmietana
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół ogórka
  • pół pęczka dymki
  • olej rzepakowy do smażenia

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Włóż do miski. Dodaj jajko, mąkę, pieprz do smaku i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym tłuszczu niewielkie, złociste placki. Ogórki obierz, zetrzyj. Rzodkiewki starannie umyj, odkrój ogonki i również zetrzyj na tarce. Placki wyłóż na talerzyk, podawaj ze śmietaną, ogórkiem i rzodkiewkami. Posyp posiekaną dymką. Podawaj od razu.

Nasza rada: Utarte ziemniaki włóż na chwilę do miski i zalej wrzącym mlekiem. Dzięki temu będą delikatniejsze i nie ściemnieją. Przełóż je potem na sitko i bardzo dokładnie odciśnij.

Zobacz także
Reklama

Zobacz inne przepisy na placki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama