Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Szukasz oryginalnego przepisu na obiad? Wypróbuj przepis na placki z rzodkiewką.
- Przepis pochodzi z magazynu "Mamo to ja"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 22:31
Reklama
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 l mleka
- jajko
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- kwaśna śmietana
- pół pęczka rzodkiewek
- pół ogórka
- pół pęczka dymki
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Włóż do miski. Dodaj jajko, mąkę, pieprz do smaku i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym tłuszczu niewielkie, złociste placki. Ogórki obierz, zetrzyj. Rzodkiewki starannie umyj, odkrój ogonki i również zetrzyj na tarce. Placki wyłóż na talerzyk, podawaj ze śmietaną, ogórkiem i rzodkiewkami. Posyp posiekaną dymką. Podawaj od razu.
Nasza rada: Utarte ziemniaki włóż na chwilę do miski i zalej wrzącym mlekiem. Dzięki temu będą delikatniejsze i nie ściemnieją. Przełóż je potem na sitko i bardzo dokładnie odciśnij.
Zobacz także
Reklama
Zobacz inne przepisy na placki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama