Reklama

Reklama
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • mus z malin (może też konfitura malinowa)

Kefir wymieszaj z jajkami i olejem. W drugim naczyniu połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól. Wlej jajka z kefirem, wymieszaj na gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Smaż niewielkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Polej musem malinowym (lub z innych owoców).

Rada: Do placuszków warto użyć pół na pół mąki białej i razowej. Dzięki temu placki będą miały orzechowy smak. I będą bardziej wartościowe dzięki zawartości składników mineralnych i witamin.

Reklama

Zobacz inne przepisy na placuszki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama