Reklama

Reklama
  • 4 polędwice wołowe po 180 g każda
  • 80 g sera gorgonzola
  • 4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
  • 80 g suszonych żurawin
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
  • sól
  • pieprz

Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Następnie rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
Z patelni zdjąć polędwice a do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, później dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i gotować przez 1 minutę, mieszając. na koniec dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.

Opcjonalnie można podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.

Reklama

Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama