Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką
Przepis na pyszne polędwiczki z sosem żurawinowo - serowym, który zasmakuje całej rodzinie, a podany na uroczystym obiedzie zachwyci gości.
- Paulina Wawrzyniak
- 4 polędwice wołowe po 180 g każda
- 80 g sera gorgonzola
- 4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
- 80 g suszonych żurawin
- 1 łyżka stołowa oleju
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
- sól
- pieprz
Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Następnie rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
Z patelni zdjąć polędwice a do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, później dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i gotować przez 1 minutę, mieszając. na koniec dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
Opcjonalnie można podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.
Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu