Reklama

Reklama
  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • jajko,
  • mała marchewka,
  • pół małej pietruszki,
  • pół małej cebuli,
  • kawałek liścia kapusty,
  • łyżka płatków owsianych błyskawicznych,
  • mąka pszenna,
  • przyprawy,
  • mleko

Warzywa umyj i obierz, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę i kapustę drobno pokrój, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dodaj płatki owsiane i odrobinę soli. Wymieszaj, formuj niewielkie pulpeciki, obtaczaj je w mące i szybko obsmaż na gorącym oleju (aby zamknąć w środku aromat, ale nie dopuścić do nasiąknięcia tłuszczem). Prosto z patelni przekładaj do rondelka z gotującą się wodą z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka - wg uznania), gotuj do 30 minut. Wyjmij pulpeciki, sos zagęść mlekiem z mąką. Podawaj z kaszą i surówką.

Przepis nadesłany przez Annę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia Przyjaciółki".

Reklama

Sprawdź inne przepisy na pulpety

Reklama
Reklama
Reklama