Pulpeciki przemytnika
Kotleciki przemytnika, to sposób na przemycanie warzyw i zbóż dla niejadka. Wybróbuj nasz przepis na kotlety mielone.
- Anna
- 500 g mięsa mielonego z szynki,
- jajko,
- mała marchewka,
- pół małej pietruszki,
- pół małej cebuli,
- kawałek liścia kapusty,
- łyżka płatków owsianych błyskawicznych,
- mąka pszenna,
- przyprawy,
- mleko
Warzywa umyj i obierz, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę i kapustę drobno pokrój, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dodaj płatki owsiane i odrobinę soli. Wymieszaj, formuj niewielkie pulpeciki, obtaczaj je w mące i szybko obsmaż na gorącym oleju (aby zamknąć w środku aromat, ale nie dopuścić do nasiąknięcia tłuszczem). Prosto z patelni przekładaj do rondelka z gotującą się wodą z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka - wg uznania), gotuj do 30 minut. Wyjmij pulpeciki, sos zagęść mlekiem z mąką. Podawaj z kaszą i surówką.
Przepis nadesłany przez Annę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia Przyjaciółki".
Sprawdź inne przepisy na pulpety