Reklama

Reklama
  • 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz),
  • pół pietruszki,
  • pół marchewki,
  • mały kawałek pora,
  • małe jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka kaszy manny.

Sos żurawinowy:

  • szklanka żurawin,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta cynamonu.

Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel je w maszynce. Do zmielonej masy dodaj posiekanego drobno pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko. Dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za rzadka, dosyp trochę bułki tartej). Z masy ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze (w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze) 10–15 minut. Serwuj z dodatkiem żurawinowego sosu i ziemniaczanego purée.

Reklama

Sos:
Do garnka wlej wodę, dodaj cynamon i doprowadź do wrzenia. Dodaj żurawiny i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu całość zmiksuj. Polej sosem pulpety.

Reklama
Reklama
Reklama