- po 10 dag mięsa z indyka i wieprzowego,
- po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki,
- ewentualnie przepiórcze jajko,
- 4 mięsiste pomidory,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 6 małych gniazd makaronowych.
Mięso opłucz, zmiel, wymieszaj z koperkiem i natką. Jeśli masa nie będzie ścisła, dodaj przepiórcze jajko. Uformuj małe kulki i gotuj je na parze (na specjalnej wkładce) ok. 20 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zmiksuj. Przełóż do rondla, dodaj oliwę. Duś, aż nadmiar płynu odparuje (sos będzie już dość gęsty). Gniazda makaronowe ugotuj w całości w wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Ostrożnie odcedź, by się nie rozpadły i przelej wodą. Na talerzu ułóż gniazdko, na nim kilka pulpecików i polej pomidorowym sosem lub podaj go osobno. Zanim maluch zacznie jeść, makaron możesz drobno pokroić.