Reklama

Reklama
  • 2 jajka
  • masło
  • mąka
  • cukier
  • truskawki
  • pomarańcza

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z dwiema łyżeczkami cukru i dwiema łyżeczkami mąki. Białka ubij na sztywną pianę. Potem połącz dokładnie i delikatnie jedno z drugim. Rozpuść trochę masła na dwóch patelniach. Truskaweczki pokrój na mniejsze części. Na jedną rozgrzaną patelnię wylej jajka. Truskawki wrzuć na druga patelnię, posyp je cukrem i wyciśnij trochę soku z pomarańczy (opcjonalnie). Omlet przerzuć na drugą stronę. Owoce trzymaj chwilę na małym ogniu, żeby sosik się trochę zagęścił. Potem wyłóż gotowy omlet na talerz, a na niego truskawki z sosem. Całość możesz posypać cukrem pudrem.

Przepis nadesłany przez Klaudię na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama