Reklama

Reklama

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g kapusty kiszonej
  • średniej wielkości cebula
  • olej
  • żółtko do posmarowania rogalików

Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj sól i cukier. Dolej wodę i olej, wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj farsz. Kapustę drobno pokrój, ugotuj, odsącz. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do kapusty, starannie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj trójkąty, nakładaj po łyżeczce farszu. Uformuj rogaliki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 190°C ok. 25 minut.

Zamiast kapusty i cebuli możesz dodać do rogalików ser zmieszany ze śmietanką i żółtkiem jaja. Rogale nie muszą być na słodko!

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama