Rogaliki z kapustą - przepis dla dzieci
Pyszne rogaliki na słono - z kapustą. Idealne dla małego dziecka.
Na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
Nadzienie
- 200 g kapusty kiszonej
- średniej wielkości cebula
- olej
- żółtko do posmarowania rogalików
Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj sól i cukier. Dolej wodę i olej, wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj farsz. Kapustę drobno pokrój, ugotuj, odsącz. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do kapusty, starannie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj trójkąty, nakładaj po łyżeczce farszu. Uformuj rogaliki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 190°C ok. 25 minut.
Zamiast kapusty i cebuli możesz dodać do rogalików ser zmieszany ze śmietanką i żółtkiem jaja. Rogale nie muszą być na słodko!
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy