Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier trzcinowy (do obtoczenia rurek)

Masa:

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka

Zmielone orzechy zalej szklanką wrzącego mleka i odstaw do wystygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto. Wymieszaj margarynę, mąkę, śmietanę, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli wymieszaj - dokładnie wyrób ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je cieniutko. Następnie pokrój je w długie wąskie paski. Nawiń je na foremkę - rurkę posmarowaną masłem. Rurki piecz 30 min w 180 st. C.
Gdy rurki będą się piec, przygotuj masę kremową. Margarynę i cukier utrzyj na puch, dodaj żółtko oraz porcjami "papkę" z wystudzonych orzechów. Ostudzone rureczki nadziewaj gotową masą. Możesz je też obtoczyć Smacznego!

Zobacz inne przepisy na deser dla dziecka

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez alen300.

Reklama
Reklama
Reklama