Rurki z kremem i masą orzechową
Rurki z kremem i masą orzechową to smaczna propozycja deseru dla dziecka. To też idealny pomysł na przyjęcie urodzinowe dla przedszkolaka.
- alen300
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 500 g mąki pszennej
- 250 g śmietany 18%
- szczypta soli
- cukier trzcinowy (do obtoczenia rurek)
Masa:
- kostka margaryny
- szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 szklanki zmielonych orzechów
- 1 szklanka mleka
Zmielone orzechy zalej szklanką wrzącego mleka i odstaw do wystygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto. Wymieszaj margarynę, mąkę, śmietanę, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli wymieszaj - dokładnie wyrób ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je cieniutko. Następnie pokrój je w długie wąskie paski. Nawiń je na foremkę - rurkę posmarowaną masłem. Rurki piecz 30 min w 180 st. C.
Gdy rurki będą się piec, przygotuj masę kremową. Margarynę i cukier utrzyj na puch, dodaj żółtko oraz porcjami "papkę" z wystudzonych orzechów. Ostudzone rureczki nadziewaj gotową masą. Możesz je też obtoczyć Smacznego!
Zobacz inne przepisy na deser dla dziecka
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez alen300.