Sałata z cieciorką i fetą
Lekka sałata z cieciorką i fetą jest szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa. Gdy nie masz czasu na przygotowanie ciepłej kolacji, tak sałatka jest dobry wyborem.
- Przepis pochodzi z bloga www.moje-idealia.pl
Opublikowano: środa, 23 sierpnia 2017 12:13
Reklama
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie sera feta lub sera sałatkowego
- 1 dojrzały pomidor
- 3 posiekane orzechy włoskie
na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- pieprz
- Do niewielkiego słoika wlej oliwę z oliwek, wodę, ocet winny, dodaj posiekany czosnek, miód, musztardę i pieprz. Zakręć słoik i energicznie potrząsaj tak, aby składniki połączyły się, tworząc gęsty sos.
- Na talerzu lub w misce połóż opłukaną rukolę, pokrojony w kostkę ser feta i pomidor, odsączoną ciecierzycę.
- Całość polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.
Uwaga! Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem.
Zobacz także
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z warzyw dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama