Sałatka makaronowa z awokado i szparagami
Sałatka makaronowa z awokado i szparagami - ciekawy przepis na śniadanie lub pomysł na lekki obiad. Spróbuj swoich sił kulinarnych i przygotuj sałatkę.
- dorota
- 40 dag makaronu pełnoziarnistego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 25 dag pomidorków cherry
- 1 duże dojrzałe awokado
- 12,5 dag sera camembert
- 10 dag roszponki
- 5 dag rukoli
- 3-4 dag orzeszków piniowych
- olej rzepakowy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu akacjowego
Podczas gotowania makaronu w lekko osolonej wodzie, dokładnie płuczemy wszystkie warzywa. Odcinamy 1 cm końcówki szparagów i wyrzucamy. Pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki, pozostawiając 3-4 cm główki. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez 4-5 minut. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Rukolę miksujemy z około 50 ml oleju. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Kolejno
5 łyżek oleju mieszamy z octem winnym, musztardami i miodem, w zależności od potrzeb doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy podprażymy orzeszki na rumiano na suchej patelni, zaczynamy kroić pomidorki na pół, a camembert w małe trójkąciki. Makaron mieszamy dokładnie ze zmiksowaną rukolą. Dodajemy roszponkę i delikatnie łączymy składniki. Wszytko wkładamy do szerokiej miski lub bezpośrednio na duże talerze. Przybieramy szparagami, pomidorkami oraz obranym i pociętym w cienkie paski awokado. Polewamy sosem, układamy ser a na końcu posypujemy orzeszkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Przepis nadesłany przez Dorotę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie