Ślimaki z parówek to świetny pomysł na twórczą zabawę z dzieckiem w kuchni. Maluchy nie tylko z chęcią zjedzą tak przygotowane śniadanie, ale też sporo mogą się nauczyć.
mat. pras. JBB Bałdyga
parówki dobrej jakości, np. Polanki JBB
pomidorki koktajlowe
garść rukoli
słone paluszki
ser mozzarella
oliwki
Ugotuj parówki, a następnie przekrój je na pół.
Z jednej części zetnij spód, od połowy w stronę ogona, formując ciało ślimaka.
Z drugiej części parówki odetnij grubszy plasterek na środek muszli, pozostałą część natnij praktycznie do końca, nie przecinając jednak spodu.
Na ciało ślimaka nałóż krążek, na to ponacinaną część jako muszlę.
Z sera i oliwek wytnij oczy, a rogi z paluszków.
Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidorki, a na koniec ślimaczki.