Sok jabłkowo-śliwkowo-pomidorowy
Sok pomidorowy zawiera wiele witamin. Najczęściej łączony jest z sokami z innych warzyw, ale można przyrządzić go też w wersji słodkiej - z owocami.
- dareks
- sok przecierowy z pomidora
- sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek
- sok z jabłek
Aby uzyskać przecier pomidorowy pomidory pokrój na mniejsze części, włóż do szybkowaru i przez 10-15 min podgrzewaj. Następnie wyjmij i umieść w sicie przecierowym i przetrzyj drewnianym wałkiem. Uzyskasz lekko gęstawy płyn, który stanowi połowę przygotowywanego soku. Sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek (robię dwa warianty, jeden jest bardziej kwaskowaty drugi słodszy) pozyskasz podczas smażenia powideł z tych śliwek. "Podbierz” chochelką powstający sok, zamiast czekać aż odparuje. Ten płyn stanowi 25% składu soku. Z jabłek wyciśnij sok za pomocą sokowirówki. Ten składnik to kolejne 25% soku. Sok możesz nalać do słoików i pasteryzować.
Przepis nadesłany przez dareks na konkurs "Smaczne i zdrowe soki dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe soki
Przeczytaj: Jak działa sokownik