Reklama

Reklama
  • sok przecierowy z pomidora
  • sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek
  • sok z jabłek

Aby uzyskać przecier pomidorowy pomidory pokrój na mniejsze części, włóż do szybkowaru i przez 10-15 min podgrzewaj. Następnie wyjmij i umieść w sicie przecierowym i przetrzyj drewnianym wałkiem. Uzyskasz lekko gęstawy płyn, który stanowi połowę przygotowywanego soku. Sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek (robię dwa warianty, jeden jest bardziej kwaskowaty drugi słodszy) pozyskasz podczas smażenia powideł z tych śliwek. "Podbierz” chochelką powstający sok, zamiast czekać aż odparuje. Ten płyn stanowi 25% składu soku. Z jabłek wyciśnij sok za pomocą sokowirówki. Ten składnik to kolejne 25% soku. Sok możesz nalać do słoików i pasteryzować.

Przepis nadesłany przez dareks na konkurs "Smaczne i zdrowe soki dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe soki
Przeczytaj: Jak działa sokownik

Reklama
Reklama
Reklama