Sorbet poziomkowy z miodem
Sorbet poziomkowy jest doskonały jako letni deser. Postaraj się nie dodawać zbyt dużo cukru, bo dojrzałe poziomki są słodkie ze swojej natury. Sorbet robi się szybki, dłużej trwa mrożenie.
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 14:39
Reklama
- 30 dag poziomek
- 5 łyżek miodu
- łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- Poziomki umyj i odsącz.
- Ugotuj cukier w dwóch łyżkach wody, aż powstanie lekko ciągnący się syrop.
- Do miksera wrzuć poziomki, wlej syrop cukrowy, miód i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki zmiksuj, przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na trzy godziny.
- Co 40–50 minut wyjmij miskę i wymieszaj masę, żeby sorbet jednolicie zamarzł i nie zrobiły się w nim kryształki lodu.
Nasza rada: Miskę z musem owocowym najlepiej wstawić do większego naczynia. W przestrzeń między naczyniami dobrze jest wlać zimną wodę lub włożyć kilka kostek lodu. Dopiero wtedy wstaw obydwa naczynia do zamrażalnika.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody nie tylko dla dziecka
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama