- 30 dag poziomek
- 5 łyżek miodu
- łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- Poziomki umyj i odsącz.
- Ugotuj cukier w dwóch łyżkach wody, aż powstanie lekko ciągnący się syrop.
- Do miksera wrzuć poziomki, wlej syrop cukrowy, miód i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki zmiksuj, przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na trzy godziny.
- Co 40–50 minut wyjmij miskę i wymieszaj masę, żeby sorbet jednolicie zamarzł i nie zrobiły się w nim kryształki lodu.
Nasza rada: Miskę z musem owocowym najlepiej wstawić do większego naczynia. W przestrzeń między naczyniami dobrze jest wlać zimną wodę lub włożyć kilka kostek lodu. Dopiero wtedy wstaw obydwa naczynia do zamrażalnika.
Zobacz też inne przepisy na lody nie tylko dla dziecka