
- puszka pomidorów, np. Łowicz
- 1-2 papryczki chili*
- cebula
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- garść świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy
*w sosie dla małego dziecka można pominąć chili
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (nie rumień, bo będzie gorzki). Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wlej pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotuj przez 3 minuty. Dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelej sos do miksera, dodaj kolendrę i krótko zblenduj.
Zobacz też inne przepisy na dania z pomidorami