Reklama

(8 szaszłyków):

Reklama
  • 200 g ananasa
  • 250 g filetu z łososia
  • 40 listków mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 g różowego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml soku z cytryn
  • sól

Ananasa pokrój w równej wielkości kostki (około 3 cm). Filet z łososia oczyść, obierz ze skórki (jeśli są ości, wyjmij je), a następnie pokrój w równej wielkości kostki (też około 3 cm).
Listki tymianku i gałązki kopru posiekaj drobno. Zmieszaj je z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dodaj zmielony pieprz, sól. Tak przygotowaną marynatę wstaw do lodówki, by ją schłodzić.
Na długie drewniane bądź metalowe patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Tak przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Następnie wszystko przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone, zamarynowane szaszłyki podsmaż na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy dla dzieci - szaszłyki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama