Reklama

Reklama
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub śmietany
  • 6 małych świeżych jajek
  • bułka tarta
  • sól morska lub ziołowa
  • olej

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z dwoma jajkami, mąką, masłem (lub śmietaną), przypraw do smaku solą. Uformuj owalne płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor z obu stron na gorącym oleju. Ułóż na ogrzanym półmisku. Usmaż jajka sadzone, ułóż po jednym na każdym kotlecie. Podawaj z surówką z warzyw lub zieloną sałatą.

Reklama

Nasza rada: Kotlety z ziemniaków są też wyborne z sosem pomidorowym lub grzybowym (ten ostatni nie jest dla dzieci). Do masy ziemniaczanej można dodać parmezan, bryndzę, cebulkę.

Reklama
Reklama
Reklama