Tarta warzywna
Pyszna i kolorowa tarta warzywna z kurczakiem to idealna propozycja na obiad dla małego smakosza.
- Elżbieta Staniak
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
- por
- 1 papryka czerwona
- 300 g piersi kurczaka
- cebula czerwona
- ½ puszki kukurydzy
- ½ szklanki zielonego groszku
- 1 szklanka śmietany 22%
- 100 g żółtego sera,
- 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka),
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Dekoracja:
- 2 oliwki
- 4 pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji). Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte. Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach. Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.
Sprawdź inne przepisy na zapiekanki