Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • Szczypta soli i cukru

Nadzienie:

  • por
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g piersi kurczaka
  • cebula czerwona
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka),
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Dekoracja:

  • 2 oliwki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki

Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji). Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte. Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach. Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki

Reklama
Reklama
Reklama