Tarta z cukinią i otrębami owsianymi
Szukasz przepisu na tartę? Zróc tartę z cukinią i otrębami owsianymi. To danie zasmakuje całej rodzinie.
- materiały prasowe Kupiec
Ciasto:
- 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
- 175 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 20 ml słodkiej śmietany kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wyklej ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkuj dno i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posyp szczyptą soli i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smaż z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, na dnie rozsyp tarty ser (zostaw trochę sera do dekoracji).
Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszaj. Ułóż cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalej wszystko masą jajeczną. Wierzch posyp pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.
Zobacz inne przepisy na tartę