Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 20 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wyklej ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkuj dno i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posyp szczyptą soli i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smaż z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, na dnie rozsyp tarty ser (zostaw trochę sera do dekoracji).
Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszaj. Ułóż cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalej wszystko masą jajeczną. Wierzch posyp pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

Reklama

Zobacz inne przepisy na tartę

Reklama
Reklama
Reklama