Tort szpinakowy
Ciekawa alternatywa - dla tradycyjnego tortu i dla nowego wykorzystania szpinaku. Ten tort szpinakowy zachwyci wszystkich gości na przyjęciu!
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
na ciasto:
- 350 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem serowo-śmietanowy:
- 250 ml śmietany 36-proc.
- 400 g zmielonego twarogu półtłustego
- 3–4 łyżki cukru pudru
Szpinak przełóż na sito, aby się rozmroził, a następnie odciśnij go starannie z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę. Jajka ubij z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. W trakcie ubijania wlej do niej cienką strużką rozpuszczone (przestudzone) masło i dodaj masę szpinakową. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do przygotowanej masy. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto przekrój na dwie warstwy. Na dolną warstwę wyłóż krem śmietanowy. Wierzchnią warstwę pokrusz i posyp nią wierzch ciasta. Na koniec tort możesz ozdobić pestkami granatu, żurawiną lub borówkami.
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki kremu umieść w misie miksera i ubijaj na gładki, gęsty krem. Po nałożeniu kremu tort włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka
Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"