Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 350 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem serowo-śmietanowy:

  • 250 ml śmietany 36-proc.
  • 400 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 3–4 łyżki cukru pudru

Szpinak przełóż na sito, aby się rozmroził, a następnie odciśnij go starannie z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę. Jajka ubij z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. W trakcie ubijania wlej do niej cienką strużką rozpuszczone (przestudzone) masło i dodaj masę szpinakową. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do przygotowanej masy. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto przekrój na dwie warstwy. Na dolną warstwę wyłóż krem śmietanowy. Wierzchnią warstwę pokrusz i posyp nią wierzch ciasta. Na koniec tort możesz ozdobić pestkami granatu, żurawiną lub borówkami.
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki kremu umieść w misie miksera i ubijaj na gładki, gęsty krem. Po nałożeniu kremu tort włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama