Warzywne trójkąty z pizzy
Zdrowa pizza dla dziecka.
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 10:50
Reklama
- 25 dag ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych na purée
- szklanka mąki
- 4 g suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- jajko
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 10 dag utartego sera mozzarelli
- 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 2 małe cebulki pokrojone w plasterki
- łyżka posiekanego oregano
Do naczynia wsyp mąkę, dodaj purée ziemniaczane, drożdże, jajko, oliwę (zostaw 2 łyżki do posmarowania foremki i ciasta), sól. Wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się gładkie. Natłuść formę do pizzy (o śr. 30 cm), rozłóż ciasto i odstaw na trzy godziny. Posmaruj olejem, na wierzchu ułóż pomidory, cebulę, ser. Posyp oregano. Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika (180°C). Podawaj pokrojoną w trójkąty.
Reklama
Nasza rada: Pizza to zwykle jedno z ulubionych dziecięcych dań, dlatego warto ją wykorzystać, by przemycić warzywa. Pizzę można też przygotować m.in. z groszku, fasolki szparagowej, brokułów, marchewki – za każdym razem będzie miała inny smak.
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama