Kotlet
• 200 g kaszy jaglanej
• 180 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
• 35 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
• 2 ząbki czosnku
• 15 g masła
• 340 g wody
• 50 g pestek słonecznika
• 11 łyżeczki soli
• 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
• 15 g octu balsamicznego

Reklama

Chutney z czerwonej cebuli
• 170 g cebuli, czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
• 11 łyżeczki białej gorczycy
• 25 g masła
• 10 g octu balsamicznego
• 10 g czerwonego octu winnego
• 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
• 40 g miodu, wielokwiatowego

Burgery
• 5 bułek graham
• majonez, ilość do posmarowania bułek
• 5 liści sałaty masłowej
• 30 g cebuli, pokrojonej w piórka
• 10 plastrów ogórka konserwowego lub kiszonego
• 5 plastrów pomidora

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Buraki pokój w niewielką kostkę, zblenduj i przełóż do innego naczynia. W blenderze rozdrobnij cebulę i czosnek, przełóż na patelnię, dodaj masło i duś przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i duś kolejne 10 minut. Dodaj wodę i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jeśli po tym czasie w naczyniu pozostanie woda, przecedź. Dodaj rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. Z powstałej masy uformuj 5 kotletów o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 centymetrów, ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 10 minut,po czym obróć kotlety ostrożnie na drugą stronę i piecz ponownie 10 minut. W tym czasie pokrój cebulę przeznaczoną na chutney na mniejsze cząstki i zblenduj. Przełóż do garnka, dodaj gorczycę i masło. Duś ok. 10 minut. Dodaj ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon, miód i duś ok. 5 minut. Bułki przekrój w połowie, posmaruj majonezem, na spodzie każdej połóż sałatę, kotlet, chutney, cebulę, plaster ogórka i pomidora. Przykryj górną częścią i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na kolorowe kanapki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama