Reklama

Ciasto na 10 naleśników:

Reklama
  • 400 ml wody,
  • 400 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 360 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula czerwona,
  • pół czerwonej lub żółtej papryki,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu,
  • 1 łyżka maggi,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • kilka łodyg szczypiorku (do związania sakiewek),
  • 4 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego.

Na patelni usmażyć mięso mielone. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić pieczarki. Gdy pieczarki będą puszczały wodę, wrzucić cebulę, czosnek i dusić 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać mięso, paprykę, ketchup i smażyć ok. 10 min. Na koniec dodać majeranek, zioła prowansalskie, maggi, natkę pietruszki, sól, pieprz.
Na sam środek naleśnika wykładać pełną łyżkę farszu, posypać serem, zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku jak sakiewkę - delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Można również bez użycia szczypiorku, mocno ściskając brzegi naleśnika, tworząc sakiewkę.
Po wierzchu posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min., by naleśnik się zagrzał oraz ser się stopił. Wokół talerza posypać startym serem i papryką w proszku oraz polać np. sosem czosnkowym.

Przepis nadesłany przez Martunik3 na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Dodaj przepis".

Reklama

Sprawdź inne przepisy na naleśniki

Reklama
Reklama
Reklama