Ziołowe sakiewki naleśnikowe z farszem
Poznaj przepis na ziołowe sakiewki naleśnikowe z farszem z mięsa mielonego. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny - smaczny, zdrowy i aromatyczny.
- Martunik3
Ciasto na 10 naleśników:
- 400 ml wody,
- 400 ml mleka,
- 300 g mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 360 g mięsa mielonego,
- 1 cebula czerwona,
- pół czerwonej lub żółtej papryki,
- 100 g pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki łagodnego ketchupu,
- 1 łyżka maggi,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- kilka łodyg szczypiorku (do związania sakiewek),
- 4 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego.
Na patelni usmażyć mięso mielone. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić pieczarki. Gdy pieczarki będą puszczały wodę, wrzucić cebulę, czosnek i dusić 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać mięso, paprykę, ketchup i smażyć ok. 10 min. Na koniec dodać majeranek, zioła prowansalskie, maggi, natkę pietruszki, sól, pieprz.
Na sam środek naleśnika wykładać pełną łyżkę farszu, posypać serem, zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku jak sakiewkę - delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Można również bez użycia szczypiorku, mocno ściskając brzegi naleśnika, tworząc sakiewkę.
Po wierzchu posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min., by naleśnik się zagrzał oraz ser się stopił. Wokół talerza posypać startym serem i papryką w proszku oraz polać np. sosem czosnkowym.
Przepis nadesłany przez Martunik3 na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Dodaj przepis".
Sprawdź inne przepisy na naleśniki