Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem
Smaczna, pożywna, zdrowa i odpowiednia dla dziecka: zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem!
- 1/2 małej marchewki
- 1/2 małego ziemniaka
- 1/2 małej pietruszki
- 1–2 różyczki mrożonych brokułów
- łyżeczka świeżego masła
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniak i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj.
Wartość odżywczą zupy można zwiększyć, dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
1 porcja dla dziecka - 180 g
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!