Zupa "nic"
Popularny słodki deser dla całej rodziny.
- Mamo to ja
Opublikowano: wtorek, 18 sierpnia 2015 10:34
Reklama
Reklama
- 2 jajka
- 700 ml mleka
- 50 g cukru
- łyżka cukru pudru
- łyżka mąki
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Mleko podgrzej (do ok. 80° C, a nie do wrzenia) Z białek z odrobiną soli ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i cukier puder. Łyżką do zupy kładź porcje piany na gorące mleko, gotuj minutę z jednej strony, obróć i gotuj jeszcze minutę. Pianki wyłóż na sitko. Mleko przecedź i ponownie wlej do garnka. Rozprowadź w nim mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj dwie łyżki gorącego mleka, a potem wszystko przelej do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa jajeczna zgęstnieje. Krem schłódź, przelej do pucharków. Na wierzchu ułóż pływające „wyspy”.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na zupy
Polecamy: Czekoladowa zupa nic
Reklama
Reklama
Reklama