Reklama

Reklama
  • 2 jajka
  • 700 ml mleka
  • 50 g cukru
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka mąki
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Mleko podgrzej (do ok. 80° C, a nie do wrzenia) Z białek z odrobiną soli ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i cukier puder. Łyżką do zupy kładź porcje piany na gorące mleko, gotuj minutę z jednej strony, obróć i gotuj jeszcze minutę. Pianki wyłóż na sitko. Mleko przecedź i ponownie wlej do garnka. Rozprowadź w nim mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj dwie łyżki gorącego mleka, a potem wszystko przelej do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa jajeczna zgęstnieje. Krem schłódź, przelej do pucharków. Na wierzchu ułóż pływające „wyspy”.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy
Polecamy: Czekoladowa zupa nic

Reklama
Reklama
Reklama