Żurawina dla dzieci to doskonały wybór, bo owoc ten zawiera mnóstwo witaminy C, która pomaga w zwalczaniu infekcji i poprawia odporność na wirusy i bakterie. A witaminy z grupy B, witamina A, magnez, żelazo i fosfor sprawiają, że ten owoc naprawdę wzmacnia organizm! Żurawina ma jednak jeszcze więcej zalet: dba o układ moczowy, zbawiennie wpływa również na jamę ustną, gardło czy układ oddechowy, zalecana jest również w diecie cukrzyków. Spis treści: Żurawina dla dzieci: od kiedy można ją podawać Sok z żurawiny dla dzieci – niezawodny przepis Preparaty z żurawiny dla dzieci Żurawina dla dzieci: od kiedy można ją podawać Właściwości (antybakteryjne, przeciwgorączkowe i wzmacniające) żurawiny sprawiają, że wielu rodziców zastanawia się, od jakiego wieku mogą podawać ją dzieciom. Ma ona dość wyraźny cierpki smak, który może sugerować, że mogą ją jeść wyłącznie starsze dzieci. Według ekspertów żurawinę mogą jeść dzieci już po 1. roku życia — tak jak inne owoce jagodowe. Sok z żurawiny dla dzieci – niezawodny przepis Jeśli żurawina w potrawach nie przypadnie dziecku do gustu, zawsze można zaproponować mu sok z żurawiny. Gdy dziecko choruje na anginę lub cierpi z powodu gorączki, ciepły lub letni sok żurawinowy może przynieść ulgę. Jak zrobić sok z żurawiny dla dzieci? Przepis na domowy sok z żurawiny jest prosty. Warto pamiętać, by do przygotowania soku używać owoców, które spędziły w zamrażalniku przynajmniej 5-6 godzin. Na kilogram owoców żurawiny potrzebujemy: 1/2 kg cukru i ok. 700 ml wody. Owoce należy zasypać cukrem, zalać wodą i gotować ok. 1,5 godziny. Po przestudzeniu przecedź sok przez sitko, przecierając owoce łyżką. Przecedzony i przetarty napój trzeba zagotować i przelać do słoiczków lub butelek. ...
Twardsze gruszki świetnie nadają się do sałatek owocowych. Spróbuj sałatki ze słodkich owoców, a przekonasz się, że wcale nie trzeba jeść ciastek, kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Lekka przekąska - biszkopt z owocami. O tej porze roku gruszki są najbardziej aromatyczne, a jeśli dodasz do ciasta trochę cynamonu i wanilii, w całym domu będzie unosił się zapach jesieni.
Jeśli do tej pory piekliście szarlotkę wyłącznie z jabłek, pora to zmienić. Spróbuj dodać do nadzienia kilka pachnących gruszek i wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z polewą.
Gruszki świetnie nadają się do gotowania z korzeniami i bakaliami. W zależności od ilości dodanego miodu może to być pomysł na deser lub dodatek obiadowy do mięs.
Gruszki to mniej popularne owoce na sok. A przecież są niezwykle słodkie i soczyste, więc świetnie się do tego nadają. Sok gruszkowy możesz w dowolnych proporcjach mieszać z innymi, my polecamy napój z gruszek, pomarańczy i marchewki.