Batat z cieciorką i pomidorami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

Batat nadziewany cieciorką i pomidorami
fot. mat. pras. Jasmeen

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • szklanka ciecierzycy z puszki, np. Jasmeen
  • 4-6 łyżek jogurtu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
  • garść świeżej kolendry
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 200°C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół.
  2. Ułóż je na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka.
  3. W tym czasie odcedź  ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  4. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami.
  5. Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania.
  6. Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami.
  7. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry. 
Zobacz też inne przepisy na dania z cieciorką dla całej rodziny

źródło: mat. pras. Jasmeen

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy