Batoniki Samoa

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 10 min.

Poziom trudności łatwy

muesli, batonik, batoniki, deser, ciasto
fot. Inga Nielsen - Fotolia.com

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 20 ciasteczek kruchych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 g krówek
  • 1/4 szklanki mleka
  • szklanka miąższu z kokosa, ewentualnie wiórków kokosowych

Przygotowanie

W mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z 2 łyżkami masła i wanilią. Rozsmaruj czekoladę na natłuszczonym papierze do pieczenia - najlepiej włóż go do kwadratowej formy, by zachować kształt. Na jeszcze miękką czekoladę wysyp pokruszone ciastka wymieszane z  cukrem i pozostałym masłem. Na ciastka rozłóż rozpuszczone w kąpieli wodnej krówki z mlekiem i kokosem. Ozdób czekoladą.

Sprawdź inne słodkie przepisy

źródło: edipresse
Oceń artykuł

Ocena 4 na 2 głosy

Popularne tematy