GRY
 
 

Torcik grysikowy

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności średni

torcik, tort, grysik
fot. Katarzyna Jankowska

Składniki

  • 500 ml mleka ryżowego lub z komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego
  • 30 ml syropu roślinnego lub 25 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 100 g kaszy manny orkiszowej 
na spód:
  • 200 g daktyli suszonych bez pestek 
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego 
  • około 25 g poppingu z amarantusa lub bezglutenowych płatków owsianych
dodatkowo:
  • 500 ml galaretki cytrynowej na żelatynie lub 500 ml galaretki owocowej na agarze 
  • 250 g świeżych borówek

Przygotowanie

Przygotuj galaretkę cytrynową według przepisu na opakowaniu.
Umyj i osusz borówki. 
Przygotuj spód do ciasta: daktyle zalewamy mlekiem roślinnym i olejem, przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem, dodajemy melasę z chleba świętojańskiego i popping z amarantusa, wgniatamy popping w masę, w razie konieczności dodajemy łyżkę mleka lub wody (masa musi być zwarta, raczej sucha).
Na spód formy do ciasta wyłóż przyszykowaną masę daktylową, dokładnie wyrównaj jej powierzchnię, włóż do lodówki na czas przygotowywania kaszy manny.
Mleko wlej do małego garnka, dodaj tłuszcz, syrop roślinny i zagotuj.
Do gotującego się mleka wlej ekstrakt waniliowy i stopniowo, powoli, wsyp kaszę mannę, stale mieszaj, aby nie powstały grudki, gotuj aż do uzyskania gęstej konsystencji (około 2 minut). Jeśli podczas gotowania powstaną grudki, jeszcze ciepłą kaszę blenduj przez chwilę na gładki krem.
Ciepłą kaszę mannę wylej na schłodzony w tortownicy spód. Ciasto włóż ponownie do lodówki i pozostaw do całkowitego schłodzenia na godzinę.
Na zastygniętą kaszę mannę wyłóż przygotowane borówki, zalej je już schłodzoną i gęstniejącą galaretką, ponownie umieść ciasto w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gotowe, zimne ciasto wyciągnij z lodówki. Krój na porcje na krótko przed podaniem, najlepiej na drugi dzień.
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Zobacz również inne przepisy idealne na podwieczorek
Polecamy: Kasza manna z jabłuszkiem i bananem
 

źródło: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

Doładuj
Przeładuj