- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 rzodkiew biała
- kalarepa
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka tahini naturalnego (sos)
- 1 łyżka musztardy (sos)
- 2-4 łyżki gorącej wody
Brokuł podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszuj przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini i musztardę wymieszaj. Dolej tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polej nim warzywa i posyp podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Uwaga! Tahini można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie smacznie.
Polecamy: Po co blanszować warzywa, mięsa i inne produkty?