GRY
 
 

Burgery roślinne

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

burgery, burgery wegańskie, burgery roślinne, burgery wegetariańskie
fot. Katarzyna Jankowska

Składniki

  • 5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo
  • 5 kotletów roślinnych, np. jaglanych (np. z tego przepisu)
  • pół cebuli białej lub czerwonej 
  • 5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola 
  • kiełki np. brokułu, rzodkiewki 
  • świeże zioła, np. tymianek 
  • ugotowany burak czerwony 
  • 1 pomidor 
  • 1 świeży ogórek 
dodatkowo:
  • domowy sos pomidorowy 

Przygotowanie

Bułki przetnij na pół, podgrzej chwilę w piekarniku lub wykorzystaj ciepłe, świeżo upieczone.
Ciepłe kotlety włoż do bułek, dodaj liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie dopraw sosem pomidorowym.
 
WSKAZÓWKI:
Składniki do wypełnienia burgerów dobieramy indywidualnie.
Wykorzystując różne roślinne kotlety, możemy przygotować burgery o ciekawych smakach. Nasze ulubione powstają na bazie kotletów z kaszy jaglanej i batatów oraz kotletów z komosy ryżowej. 
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Zobacz również inny przepis na wegetariańskie kotlety
Polecamy: Jajeczne burgery

źródło: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 5

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj