Chłodnik z kukurydzy

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

chłodnik z kukurydzy
fot. mat. pras. Sandra

Składniki

  • 3 puszki kukurydzy, np. marki Sandra
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)*
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią

Przygotowanie

  1. Kukurydzę odsącz (odłóż dwie łyżki kukurydzy do dekoracji).
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystko podsmaż na maśle.
  4. Dodaj ok. ½ l wody i wino* (jeśli używasz).
  5. Gotuj przez 5 minut.
  6. Ostudź i zblenduj na gładką masę.
  7. Jeśli chcesz mieć idealnie kremowy chłodnik, to przecedź wszystko przez sito.
  8. Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
  9. Podaj na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem. 

*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią

Zobacz też więcej przepisów na zupy dla dziecka

źródło: mat. pras. Sandra

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy