GRY
 
 

Ciasto piernikowe

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

ciasto, banan, orzechy, czekolada, chlebek
fot. pink candy - Fotolia.com

Składniki

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 100 g mąki razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy piernikowej

Przygotowanie

Pokrojoną dynię przełóż do garnka i rozgotuj na papkę. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową. W drugim naczyniu połącz jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelej do suchych składników, dodaj dynię, wszystko wymieszaj łyżką. Przełóż do formy. Piecz ok. 35–40 minut w temperaturze 210˚C.

Nasza rada: Dla starszego dziecka, powyżej 2 lat, do ciasta możesz dodać bakalie: rodzynki, pokrojone figi, daktyle, suszone banany, orzechy.

Polecamy przepis na mini omleciki.

źródło: "Mamo, to ja"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj