Czerwony ryż meksykański

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

ryż, warzywa, potrawa, danie, dla dziecka
fot. Fotolia

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 szklanki ryżu
  • polędwiczka wieprzowa
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 litr wywaru z warzyw

Przygotowanie

Cebulę obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz i zmiksuj. Ząbki czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na plasterki. Pokrój też umytą łodygę selera naciowego. Do średniego garnka wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzej ją i wsyp ryż. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i cebulę, duś kilka minut, mieszając. Na osobnej patelni szybko obsmaż polędwiczkę wieprzową pokrojoną w kostkę. Do ryżu dodaj pokrojone warzywa, szklankę mrożonego groszku i mięso. Zalej wywarem z warzyw. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy