GRY
 
 

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

jogurt, jabłka, jogurt jabłkowy, jogurt dla dziecka
fot. Fotolia

Składniki

  • 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
  • 1/2 średniego jabłka,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/5 szklanki wody.

Przygotowanie

Jabłko (najlepiej winne, niezbyt słodkie) starannie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie dodaj uprzednio starte jabłko, kleik ryżowy i wszystko starannie wymieszaj. Wyłóż deser na talerzyk. Możesz w nim zrobić niewielkie zagłębienie, by wlać w nie jogurt naturalny. Podawaj dziecku potrawę łyżeczką. Ten deser będzie mu z pewnością smakował. Możesz wykorzystać to karmienie jako naukę samodzielnego jedzenia.

1 porcja dla malucha - ok. 150 ml

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj