GRY
 
 

Domowe krówki z suszonymi śliwkami i solą morską

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 25 min.

Poziom trudności łatwy

Domowe krówki ze śliwkami
fot. mat. pras. California Prunes

Składniki

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • płatki soli morskiej (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
  2. Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól.
  3. Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu.
  4. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia – masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy.
  5. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
  6. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli.
  7. Odstaw do wystygnięcia.
  8. Zimną masę pokrój na kawałki

Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dzieci

źródło: mat. pras. California Prunes

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (3 oceny)

6.0
Doładuj
Przeładuj