Indyk z szynką w sosie z rozmarynu

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Indyk z szynką w sosie z rozmarynu
fot. mat. pras. JBB

Składniki

  • polędwiczki z piersi indyka
  • szynka, np. Biebrzówka od JBB Bałdyga
  • ser żółty w plastrach
  • 200 g tartego żółtego sera
  • szklanka śmietany 30%
  • kilka gałązek rozmarynu
  • cebula
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  2. Do środka indyka włóż plastry szynki i sera żółtego.
  3. Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  5. Tak przygotowanym sosem zalej mięso.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut. 

Zobacz też inne przepisy na dania z indykiem dla dzieci

źródło: mat. pras. JBB Bałdyga
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy