GRY
 
 

Jabłka pieczone z migdałami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

jabło pieczone
fot. Fotolia.pl

Składniki

  • 1,5 łyżki miodu
  • kilka suszonych daktyli
  • 1 łyżka zmielonych pestek słonecznika
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 4 jabłka
  • opcjonalnie jogurt naturalny lub śmietanka

Przygotowanie

Półtorej łyżki miodu wymieszaj z kilkoma suszonymi daktylami, łyżką zmielonych pestek słonecznika i czterema łyżkami posiekanych płatków migdałowych. Cztery jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij je wcześniej przygotowaną masą. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym i dolej trochę wody (wyparuje podczas pieczenia). Piecz 30–40 minut, aż jabłka będą miękkie (nie mogą się rozpaść). Możesz podać polane jogurtem naturalnym lub śmietanką.

Sprawdź inne słodkie przepisy

źródło: Paulina Wawrzyniak

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj