żel antybakteryjny
fot. adobe stock

Jak zrobić żel antybakteryjny w domu?

Lęk przed koronawirusem jest tak duży, że na sklepowych półkach brakuje płynów do dezynfekcji rąk. Jednym z podstawowych zaleceń, aby uchronić się przed koronawirusem, jest częsta dezynfekcja rąk. Podpowiadamy, jak zrobić żel antybakteryjny w domu!
Katarzyna Gałązkiewicz
żel antybakteryjny
fot. adobe stock
Ludzie na całym świecie są sparaliżowani lękiem przed koronawirusem. We włoskich sklepach brakuje nie tylko środków do dezynfekcji rąk, lecz także żywności, w Japonii z półek zniknęła tzw.polska wódka o wysokiej zawartości alkoholu, czyli Spirytus Rektyfikowany, który w Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowany jako alternatywa dla tradycyjnych środków dezynfekujących. Polacy w obawie przed koronawirusem wykupili niemal wszystkie mydła antybakteryjne i żele dezynfekujące. Preparatów brakuje w sklepach, aptekach, a nawet w hurtowniach.

Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia i WHO apelują: najłatwiejszy sposób, by uchronić się przed koronawirusem, to:
Niestety, nagle okazało się, że kupno żelu antybakteryjnego graniczy z cudem, gdyż sklepowe półki świecą pustkami. Podpowiadamy zatem jak wykonać żel antybakteryjny w domu!

Jak zrobić domowy żel antybakteryjny?

Składniki na żel antybakteryjny kupimy w aptekach i drogeriach. Oto prosty przepis na domowy płyn do dezynfekcji rąk!

Do stworzenia żelu antybakteryjnego potrzebujemy:
  • żel aloesowy (1/4 szklanki)
  • olejek antybakteryjny (kamforowy, lawendowy, goździkowy, eukaliptusowy, cynamonowy lub z drzewa herbacianego) - 30 kropli
  • spirytus salicylowy lub ratyfikowany - najlepiej, aby stanowił połowę zawartości naszego pojemnika. Stężenie alkoholu musi przekraczać 60%, ponieważ tylko wtedy preparat jest skuteczny.

Najlepiej aby spirystus stanowił 80-90% żelu
 
  • opcjonalnie olejek z witaminą E (chroni skórę przed wysuszeniem)
  • pojemnik z dozownikiem
 

Składniki potrzebne do wykonania żelu antybakteryjnego w domu, bez problemu znajdziesz w drogeriach oraz na allegro.pl


Aby otrzymać żel antybakteryjny, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przelać do pojemnika. Nasz środek dezynfekujący jest już gotowy do użycia — można nim odkażać ręce, a nawet wziąć małą buteleczkę do kieszeni i używać preparatu w pracy, komunikacji miejskiej, sklepach czy urzędach. Okres przydatności domowego specyfiku do dezynfekcji rąk to nawet 2-3 miesiące.

źródło: forbes.com

Zobacz także:
Redakcja poleca: Ile kalorii jeść w ciąży? [WIDEO]
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy. Nieprawidłowe żywienie w trakcie ciąży polega na spożywaniu nadmiernej ilości pokarmu, a także niewłaściwym doborze produktów. W trakcie ciąży zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się o około 200-300 kcal na dobę.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy