- 400 g filetu z karpia
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- 1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- skórka pomarańczowa
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 cebula
- masło
- 300 g piernika
- mąka
- sól
- pieprz
- 400 g makaronu (np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi)
W rondelku na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej miód. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodaj bulion warzywny i pozostaw do zagotowania. Następnie do całości wkrusz piernik, a gdy namięknie – zmiksuj na gładki sos. Filety z karpia dokładnie umyj przed przygotowaniem i wysusz, by nie było na nich wody. Przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Smaż na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów na patelnię dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotuj marynatę i dodaj z powrotem filety, zostaw na 5 minut. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, czyli gotuj 7-9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podaj ułożoną na ugotowanym makaronie. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Zobacz też inne przepisy na dania z ryb