GRY
 
 

Karp karmelizowany w miodzie i soku z pomarańczy

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności średni

Karp karmelizownay
fot. mat. pras. Lubella

Składniki

  • 400 g filetu z karpia 
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 goździki
  • 1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • skórka pomarańczowa
  • 1,5 szklanki bulionu 
  • 1 cebula
  • masło
  • 300 g piernika 
  • mąka
  • sól
  • pieprz 
  • 400 g makaronu (np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi)

 

Przygotowanie

W rondelku na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej miód. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodaj bulion warzywny i pozostaw do zagotowania. Następnie do całości wkrusz piernik, a gdy namięknie – zmiksuj na gładki sos. Filety z karpia dokładnie umyj przed przygotowaniem i wysusz, by nie było na nich wody. Przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Smaż na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów na patelnię dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotuj marynatę i dodaj z powrotem filety, zostaw na 5 minut. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, czyli gotuj 7-9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podaj ułożoną na ugotowanym makaronie.  Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 

Zobacz też inne przepisy na dania z ryb

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Lubella

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj