GRY
 
 

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Kokardki z makiem
fot. Lubella

Składniki

  • makaron kokardki 
  • 50 g suchego maku 
  • 50 g masła
  • 100 g miodu 
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii 
  • 200 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie

Makaron ugotuj według zaleceń producenta i jeszcze gorący wymieszaj z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel i polej nim makaron.  Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż góra się zrumieni. 

Uwaga! Jeśli przygotowujesz danie tylko dla dorosłych, możesz do kogla-mogla dodać odrobinę alkoholu (20 g rumu lub innego ulubionego) i dopiero polać nim makaron tuż przed zapieczeniem. Takiego dania nie mogą jednak jeść dzieci.

Zobacz też inne przepisy na inne dania z bakaliami

źródło: materiały prasowe marki Lubella

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj