- 300 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- owoce świeże lub mrożone (borówki, jagoda kamczacka, porzeczki, poziomki) w zależności jakie akurat mamy,
- listki mięty,
- cynamon,
- szczypta soli.
Przygotowujemy ciasto kruche: mąkę, cukier, masło, proszek, 3 żółtka, odrobinę soli i szczyptę cynamonu (dla zapachu) wyrabiamy - część odkładamy na kruszonkę. Ciasto rozkładamy do dołeczków w blaszce na muffinki, tak, aby ciasto pokrywało dno i brzegi. Pozostałe z 3 jajek białko ubijamy i nakładamy po łyżce do każdej "babeczki". Posypujemy obficie owocami, a następnie kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz inne przepisy na babeczki
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Kamilę.