GRY
 
 

Koperkowa pasta z twarogu i ryby

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 15 min.

Poziom trudności łatwy

kanapka, pasta, chleb
fot. © mallivan - Fotolia.com

Składniki

  • 1/2 kostki miękkiego sera twarogowego,
  • średnia wędzona makrela (ok. 100 g),
  • 1 łyżka oleju sojowego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • pieczywo.

Przygotowanie

Koperek opłucz i posiekaj. Zdejmij z ryby skórę i starannie wybierz z niej ości. Rybę i twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj olej sojowy i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj. Posmaruj pastą ciemne pieczywo lub niewielkie kromeczki pszennej bułki (możesz zrezygnować z masła). Kanapki ozdób dodatkowo zielonym koperkiem. Takie danie zapewnia dużą porcję pełnowartościowego białka, wapnia i fosforu oraz cennych witamin.

1 porcja dla dziecka = 30–40 g

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj