GRY
 
 

Ciasto kora orzechowa

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności łatwy

Składniki

Ciasto:
  • 6 białek,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 100 g orzechów (włoskich lub laskowych),
  • 75 g rodzynek,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 25 g śliwek-molerów,
  • 2 łyżeczka żurawiny,
  • 2 migdały,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bakalie.
Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • mleko gostyńskie UHT,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 400 g masła.

Przygotowanie

Orzechy drobno posiekać lub zmielić,ja rozdrobniłam razem z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie, równe części i upiec dwa jednakowe placki (23 x 33 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka powinna być wysoka, żeby potem zmieściła się na wierzchu galaretka). Piec w temp. 170 st.C przez ok. 35 minut

Masa: Do soku dolać tyle mleka, żeby było 2 szklanki - zagotować. Budynie razem z mąką i żółtkami rozmieszać w 3/4 szkl. mleka. Wlać do gotującego się mleka z sokiem. Mieszając ugotować budyń, po czym ostudzić do temp. pokojowej (nie może być zimny).Ogrzane do temp. pokojowej masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo budyń. W razie potrzeby krem dosłodzić cukrem pudrem. Nasączanie-- ok. 3/4 szkl. gorącej wody, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - ew. 2 łyżki spirytusu lub likieru orzechowego .plus 2 paczki "Delicji" pomarańczowych, brzoskwiniowych lub morelowych - 2 galaretki ja dodaję jakie mam przeważnie truskawkowe ,Jeden z wystudzonych placków włożyć z powrotem do blaszki, nałożyć 1/3 kremu, na nim ciastka "Delicje" czekoladą do dołu. Na każde ciastko wlać trochę ponczu kawowego. Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Zobacz inne przepisy na ciasta

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Marzenę Kamińską-Szymczuk.   

źródło: marzenakaminskaszymczuk

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj