Kurczak z makaronem, fasolką, groszkiem i pomarańczą

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

fot. Materiały prasowe Lubella

Składniki

  • 400 g makaronu Lubella Pełne Ziarno pióra
  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka mrożonego groszku
  • szklanka mrożonej zielonej fasolki
  • 2 pomarańcze
  • olej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Makaron gotujemy i hartujemy zimną wodą.
Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube można je dopiec w piekarniku.
Ocieramy skórkę z jednej pomarańczy. Pomarańcze obieramy nożem i wycinamy segmenty miąższu. Błony wyciskamy z reszty soku.
Groszek i fasolkę gotujemy i hartujemy zimną wodą, by nie straciły koloru.
Makaron mieszamy z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy siekanym szczypiorkiem. Na sałatce układamy plastry piersi z kurczaka.

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem
Polecamy: Zielone spaghetti
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy