
Zazwyczaj rodzice unikają smażonych potraw dla maluszków. Z czasem jednak menu dziecka staje się coraz bogatsze. Do tego dochodzi kilka obowiązkowych pozycji, bo czy można wyobrazić sobie dzieciństwo choćby bez naleśników? Chyba nie! Jednak, czy wiesz, że razem z cudownym smakiem i fantastycznymi wspomnieniami, możesz regularnie serwować dziecku truciznę? Toksyczna wygoda Chyba każda gospodyni, szczególnie w kuchni, lubi praktyczne rozwiązania. Niestety niektóre z nich, choć wygodne, mogą być jednocześnie bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Związki perfluorowane (PFAS) mają wyjątkową właściwość odpychania cząsteczek tłuszczu i wody. Ponieważ tworzą śliskie, nieprzywierane powłoki, znajdują powszechne zastosowanie w wielu produktach codziennego użytku, np. w opakowaniach na żywność , powłokach patelni, odzieży wodoodpornej czy plamoodpornej, dywanach, a nawet w niektórych niciach dentystycznych. PFAS w to sumie rodzina prawie 5000 syntetycznych substancji chemicznych . Choć wiele z nas uwielbia takie ułatwienia, to jednocześnie PFAS powodują uszkodzenia wątroby, raka nerek i jąder, choroby tarczycy, wysoki poziom cholesterolu, niską masę urodzeniową dzieci, zmniejszoną płodność i źle wpływają na układ odpornościowy. By temu zapobiec, USA i kraje UE wprowadzają coraz więcej ograniczeń , ale wiele związków PFAS nadal jego obecna i wpływa na ludzkie zdrowie. Świadomy wybór Dane zebrane przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) wykazały, że aż u 98 proc. obywateli USA występuje podniesiony poziom toksycznych chemikaliów PFAS we krwi. Jak to możliwe? FDA przedstawiła wyniki trzech niezależnych badań, z których wynika, że chemikalia, które były stosowane w produkcji naczyń, papieru do pieczenia, opakowań do przechowywania żywności czy produktach czyszczących itp. przenikały do żywności z jaką miały kontakt, a także przedostawały...