Dieta dziecka: prawdy i mity o rybach i mięsie
Drób i śledziki, parówki i owoce morza - czy małe dziecko może to jeść? Jakie mięso jest dla niego najlepsze? Czy to prawda, że dzieci nie powinny jeść kurczaka ze sklepu? Przeczytaj, które przekonania o drobiu i mięsie w diecie dziecka są prawdziwe.
Mięso i ryby dostarczają dziecku wartościowego białka, które jest niezbędne w okresie wzrastania, i żelaza hemowego (najlepiej przyswajalne, składnik czerwonych krwinek transportujących tlen). Jego niedobór skutkuje anemią i osłabioną odpornością. Mięso i ryby to źródło witaminy B12 (nie ma jej w innych produktach), jodu, cynku i tłuszczu dającego energię i niezbędnego do produkcji hormonów. Nie ma sensu panikować w obliczu doniesień o szkodliwości mięsa i ryb. Oczywiście, kupowanie w sprawdzonych sklepach, przestrzeganie zasad higieny przy szykowaniu dań są konieczne. Co jeszcze warto wiedzieć?
Drób ze sklepu to sama chemia, lepiej go nie podawać dziecku
Prawda/Mit. Białe, kurze czy indycze mięso jest dobre dla dzieci: chude, ma dużo dobrze przyswajalnego białka (20%, a tłuszczu zaledwie 1–2%). Białka są podstawowym budulcem tkanek. 10 z nich występuje wyłącznie w mięsie. Jeśli zaś chodzi o hormony, jakimi ponoć karmi się kurczaki, by szybciej rosły – to nieprawda. Odżywki hormonalne są drogie i dawanie ich kurczakom nie opłacałoby się hodowcom.
Drób hodowany masowo dostaje za to antybiotyki, bo wciąż trapią go epidemie. Antybiotyki przenikają nie tylko do mięsa, ale i do odchodów zwierząt, wraz z nimi do gleby, a stąd do warzyw, owoców, wody – a więc i tak nie do końca uchronisz dziecko przed tymi substancjami. Jeśli masz okazję kupić kurczaka ze wsi, warto z tego skorzystać.
Wegetarianizm u dzieci oznacza gorszy rozwój
Mit. Prawidłowe przyrządzanie potraw bezmięsnych dla dzieci jest możliwe, choć trudne. Rozwiązanie – zamiast mięsa wstawiamy soję – nie wystarczy. Ryzyko, że dziecko na diecie wegetariańskiej będzie np. niższe, jest realne. Białko roślinne jest słabiej przyswajane od białka mięsnego. Odradzamy wegetarianizm ortodoksyjny, tzn. bez jaj i ryb. Każdy posiłek powinien łączyć nabiał, warzywa, owoce i zboża oraz rybę lub...